Loading...

Tak Sangka Rupanya Cecair Merah Pada Daging Bukan Darah. Tapi..

Loading...
Tak Sangka Rupanya Cecair Merah Pada Daging Bukan Darah. Tapi.. - Apa khabar sahabat TIMES NEW MALAYSIA, Dalam artikel yang anda baca kali ini dengan tajuk Tak Sangka Rupanya Cecair Merah Pada Daging Bukan Darah. Tapi.., kami telah menyediakan dengan baik untuk artikel ini anda membaca dan memuat turun maklumat di dalamnya. mudah-mudahan mengisi jawatan Artikel BOLASEPAK, Artikel NEWS, Artikel PERNIAGAAN, kita menulis ini, anda boleh memahami. Nah, selamat membaca.

Tajuk : Tak Sangka Rupanya Cecair Merah Pada Daging Bukan Darah. Tapi..
link : Tak Sangka Rupanya Cecair Merah Pada Daging Bukan Darah. Tapi..

lihat juga


Tak Sangka Rupanya Cecair Merah Pada Daging Bukan Darah. Tapi..


Bila kita beli daging mentah dan segar pasti kita perasan ada cecair yang kita sangka darah. Bukan kita assume sendiri je tapi semua orang pun cakap tu darah kan? Macam dalam gambar di atas.

Tapi sebenarnya ia bukanlah darah yang kita percaya selama ni.  Cecair merah tersebut sebenarnya protein yang dipanggil myoglobin. Fungsinya adalah untuk menyimpan oksigen di dalam sel-sel otot. Dan protein ini yang menjadikan “warna” daging merah dan seterusnya juga memberikan warna yang sama untuk cecair yang kita sangka darah tu. Faham tak?

Bila kita masak, myglobin bertukar warna jadi warna coklat. Itulah tanda kita tahu daging sudah dimasak.



✍ Sumber Pautan : ☕ Tahukah Anda Rakyat Malaysia?

Kredit kepada pemilik laman asal dan sekira berminat untuk meneruskan bacaan sila klik link atau copy paste ke web server : http://ift.tt/2rSJOpy

(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Selamat membaca dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share di media sosial anda!


Bila kita beli daging mentah dan segar pasti kita perasan ada cecair yang kita sangka darah. Bukan kita assume sendiri je tapi semua orang pun cakap tu darah kan? Macam dalam gambar di atas.

Tapi sebenarnya ia bukanlah darah yang kita percaya selama ni.  Cecair merah tersebut sebenarnya protein yang dipanggil myoglobin. Fungsinya adalah untuk menyimpan oksigen di dalam sel-sel otot. Dan protein ini yang menjadikan “warna” daging merah dan seterusnya juga memberikan warna yang sama untuk cecair yang kita sangka darah tu. Faham tak?

Bila kita masak, myglobin bertukar warna jadi warna coklat. Itulah tanda kita tahu daging sudah dimasak.

Loading...
src="https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_u9_bLd-RTL4MNAfVKBh5zaKmjqdpezZ4SDhHpJNSZVwv-vorzMk-RXq8Vx1Y7nyKrHesPpM4D70g=s0-d" srcset="http://ift.tt/2rniEUa 640w, http://ift.tt/2rSJiYL 300w" width="640">



✍ Sumber Pautan : ☕ Tahukah Anda Rakyat Malaysia?

Kredit kepada pemilik laman asal dan sekira berminat untuk meneruskan bacaan sila klik link atau copy paste ke web server : http://ift.tt/2rSJOpy

(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Selamat membaca dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share di media sosial anda!



dengan itu Perkara Tak Sangka Rupanya Cecair Merah Pada Daging Bukan Darah. Tapi..

yang semua artikel Tak Sangka Rupanya Cecair Merah Pada Daging Bukan Darah. Tapi.. Kali ini, diharapkan dapat memberi manfaat kepada anda semua. Okay, jumpa di lain post artikel.

Kini anda membaca artikel Tak Sangka Rupanya Cecair Merah Pada Daging Bukan Darah. Tapi.. dengan alamat pautan https://timesnewmalaysia.blogspot.com/2017/06/tak-sangka-rupanya-cecair-merah-pada_12.html

Subscribe to receive free email updates:

Related Posts :

0 Response to "Tak Sangka Rupanya Cecair Merah Pada Daging Bukan Darah. Tapi.."

Catat Ulasan

Loading...