Loading...

Makanan Dipanggang Boleh Menjadi Salah Satu Penyebab Kanser, Kurangkan Risiko Dengan Melakukan Proses Pemanggangan Dengan Betul

Loading...
Makanan Dipanggang Boleh Menjadi Salah Satu Penyebab Kanser, Kurangkan Risiko Dengan Melakukan Proses Pemanggangan Dengan Betul - Apa khabar sahabat TIMES NEW MALAYSIA, Dalam artikel yang anda baca kali ini dengan tajuk Makanan Dipanggang Boleh Menjadi Salah Satu Penyebab Kanser, Kurangkan Risiko Dengan Melakukan Proses Pemanggangan Dengan Betul, kami telah menyediakan dengan baik untuk artikel ini anda membaca dan memuat turun maklumat di dalamnya. mudah-mudahan mengisi jawatan Artikel BOLASEPAK, Artikel NEWS, Artikel PERNIAGAAN, kita menulis ini, anda boleh memahami. Nah, selamat membaca.

Tajuk : Makanan Dipanggang Boleh Menjadi Salah Satu Penyebab Kanser, Kurangkan Risiko Dengan Melakukan Proses Pemanggangan Dengan Betul
link : Makanan Dipanggang Boleh Menjadi Salah Satu Penyebab Kanser, Kurangkan Risiko Dengan Melakukan Proses Pemanggangan Dengan Betul

lihat juga


Makanan Dipanggang Boleh Menjadi Salah Satu Penyebab Kanser, Kurangkan Risiko Dengan Melakukan Proses Pemanggangan Dengan Betul

Foto: thenourishinghome
Penjagaan kesihatan yang menyeluruh adalah amat penting dalam memstikan tubuh sentiasa sihat, lebih-lebih lagi dalam mengelakkan dari penyakit keturunan, atau penyakit kritikal yang mana sukar untuk merawatnya.

Begitu jugalah kanser, di mana menjadi salah satu penyebab akan kematian dalam kalangan kita. Jadi, kita dilihat perlu memainkan peranan penting untuk mengelakkan diri menghidap kanser.

Dari segi pemakanan khususnya, telah dibuktikan secara kajian yang mana, makanan proses, seperti sosej, boleh menyebabkan kanser sekiranya di ambil selalu.

Menerusi perkongsian dari Dr Taufiq Razif, terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan dalam mengurangkan risiko menghidap kanser.

Mari kita ikuti perkongsian darinya.

Foto: sloankettering
Gerun saya dibuatnya dengan kematian sorang demi sorang akibat bermacam jenis kanser.

Baru je Malaysia dikejutkan dengan kematian adik Syahid kini Malaysia dikejutkan sekali lagi dengan kematian Shea Rasol, seorang blogger dan personaliti terkenal negara akibat sejenis kanser.

Kanser ni memang penyebabnya banyak faktor ( multifactorial ) tapi sekurang kurangnya kita kena tahu la sedikit sebanyak benda yang boleh menyebabkan kanser lebih-lebih lagi makanan yang kita duk hidang kat anak kita tiap-tiap hari tu.

Sebab tu ada beberapa makanan yang saya tak bagi anak saya makan. Antaranya :

1. Hotdog atau sosej


Mengikut American Institute of Cancer Research, sebiji hotdog yang dimakan perhari boleh meningkat risiko terkena kanser pada bahagian usus dan rektum sebanyak 21%

2. Soda dan air tin berkarbonat

Dengan bermacam jenis pewarna tiruan, pengawet dan kandungan fructose-corn syrup yang tinggi dalam air berkarbonat ni memang buat saya seram nak bagi anak saya minum.

3. Makanan Yang Dipanggang


Ramai tak tahu sebenarnya daging lembu, ayam dan seafood panggang ni boleh menyebabkan kanser lebih-lebih lagi kalau dipanggang menggunakan kepanasan yang tinggi. 
Protein dalam makanan tu semua akan berinteraksi dengan haba yang panas ketika aktiviti memanggang dan membentuk Heterocyclic Amines ( HCAs ) yang bersifat carcinogenic!
Panggang dengan cara yang betul

Jadi, kalau memang nak makan jugak makanan yang dipanggang ni korang kena guna teknik special yang saya, Taufiq Razif ajar ni supaya risiko nak kena kanser tu akan berkurangan. Antaranya :

1. Panggang makanan tu dengan suhu yang rendah. Biarkan dulu api dan arang tu agak sedikit malap barulah mula memanggang.

2. Jauhkan makanan yang dipanggang tu daripada sumber api dan arangnya. Warna hitam yang terbentuk atas makanan yang dipanggang tu sebenarnya sangat bersifat carcinogenic dan merbahaya.

3. Ada 2 cara lagi nak kurangkan HCAs dalam makanan yang korang panggang tu adalah dengan selalu membolak balikkan ( flip ) makanan tu setiap minit. 



✍ Sumber Pautan : ☕ Siakapkeli

Kredit kepada pemilik laman asal dan sekira berminat untuk meneruskan bacaan sila klik link atau copy paste ke web server : http://ift.tt/2t4z3Or

(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Selamat membaca dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share di media sosial anda!

Foto: thenourishinghome
Penjagaan kesihatan yang menyeluruh adalah amat penting dalam memstikan tubuh sentiasa sihat, lebih-lebih lagi dalam mengelakkan dari penyakit keturunan, atau penyakit kritikal yang mana sukar untuk merawatnya.

Begitu jugalah kanser, di mana menjadi salah satu penyebab akan kematian dalam kalangan kita. Jadi, kita dilihat perlu memainkan peranan penting untuk mengelakkan diri menghidap kanser.

Dari segi pemakanan khususnya, telah dibuktikan secara kajian yang mana, makanan proses, seperti sosej, boleh menyebabkan kanser sekiranya di ambil selalu.

Menerusi perkongsian dari Dr Taufiq Razif, terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan dalam mengurangkan risiko menghidap kanser.

Mari kita ikuti perkongsian darinya.

Foto: sloankettering
Gerun saya dibuatnya dengan kematian sorang demi sorang akibat bermacam jenis kanser.

Baru je Malaysia dikejutkan dengan kematian adik Syahid kini Malaysia dikejutkan sekali lagi dengan kematian Shea Rasol, seorang blogger dan personaliti terkenal negara akibat sejenis kanser.

Kanser ni memang penyebabnya banyak faktor ( multifactorial ) tapi sekurang kurangnya kita kena tahu la sedikit sebanyak benda yang boleh menyebabkan kanser lebih-lebih lagi makanan yang kita duk hidang kat anak kita tiap-tiap hari tu.

Sebab tu ada beberapa makanan yang saya tak bagi anak saya makan. Antaranya :

1. Hotdog atau sosej


Mengikut American Institute of Cancer Research, sebiji hotdog yang dimakan perhari boleh meningkat risiko terkena kanser pada bahagian usus dan rektum sebanyak 21%

2. Soda dan air tin

Loading...
berkarbonat

Dengan bermacam jenis pewarna tiruan, pengawet dan kandungan fructose-corn syrup yang tinggi dalam air berkarbonat ni memang buat saya seram nak bagi anak saya minum.

3. Makanan Yang Dipanggang


Ramai tak tahu sebenarnya daging lembu, ayam dan seafood panggang ni boleh menyebabkan kanser lebih-lebih lagi kalau dipanggang menggunakan kepanasan yang tinggi. 
Protein dalam makanan tu semua akan berinteraksi dengan haba yang panas ketika aktiviti memanggang dan membentuk Heterocyclic Amines ( HCAs ) yang bersifat carcinogenic!
Panggang dengan cara yang betul

Jadi, kalau memang nak makan jugak makanan yang dipanggang ni korang kena guna teknik special yang saya, Taufiq Razif ajar ni supaya risiko nak kena kanser tu akan berkurangan. Antaranya :

1. Panggang makanan tu dengan suhu yang rendah. Biarkan dulu api dan arang tu agak sedikit malap barulah mula memanggang.

2. Jauhkan makanan yang dipanggang tu daripada sumber api dan arangnya. Warna hitam yang terbentuk atas makanan yang dipanggang tu sebenarnya sangat bersifat carcinogenic dan merbahaya.

3. Ada 2 cara lagi nak kurangkan HCAs dalam makanan yang korang panggang tu adalah dengan selalu membolak balikkan ( flip ) makanan tu setiap minit. 



✍ Sumber Pautan : ☕ Siakapkeli

Kredit kepada pemilik laman asal dan sekira berminat untuk meneruskan bacaan sila klik link atau copy paste ke web server : http://ift.tt/2t4z3Or

(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Selamat membaca dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share di media sosial anda!



dengan itu Perkara Makanan Dipanggang Boleh Menjadi Salah Satu Penyebab Kanser, Kurangkan Risiko Dengan Melakukan Proses Pemanggangan Dengan Betul

yang semua artikel Makanan Dipanggang Boleh Menjadi Salah Satu Penyebab Kanser, Kurangkan Risiko Dengan Melakukan Proses Pemanggangan Dengan Betul Kali ini, diharapkan dapat memberi manfaat kepada anda semua. Okay, jumpa di lain post artikel.

Kini anda membaca artikel Makanan Dipanggang Boleh Menjadi Salah Satu Penyebab Kanser, Kurangkan Risiko Dengan Melakukan Proses Pemanggangan Dengan Betul dengan alamat pautan https://timesnewmalaysia.blogspot.com/2017/06/makanan-dipanggang-boleh-menjadi-salah.html

Subscribe to receive free email updates:

Related Posts :

0 Response to "Makanan Dipanggang Boleh Menjadi Salah Satu Penyebab Kanser, Kurangkan Risiko Dengan Melakukan Proses Pemanggangan Dengan Betul"

Catat Ulasan

Loading...