Loading...

Kuih Kasui Sedap

Loading...
Kuih Kasui Sedap - Apa khabar sahabat TIMES NEW MALAYSIA, Dalam artikel yang anda baca kali ini dengan tajuk Kuih Kasui Sedap, kami telah menyediakan dengan baik untuk artikel ini anda membaca dan memuat turun maklumat di dalamnya. mudah-mudahan mengisi jawatan Artikel BOLASEPAK, Artikel NEWS, Artikel PERNIAGAAN, kita menulis ini, anda boleh memahami. Nah, selamat membaca.

Tajuk : Kuih Kasui Sedap
link : Kuih Kasui Sedap

lihat juga


Kuih Kasui Sedap

Bahan-Bahan

1 cawan gula pasir

1 cawan gula merah

5 cawan air

3 helai daun pandan

-masak semua bahan diatas sehingga gula hancur. Tapis dan sejukkan.

11/3 cawan tepung gandum

11/3 cawan tepung ubi

2 sudu kecil air kapur

1 sudu besar kicap- optional kalau tak letak pun tak pe

1/2 biji kelapa parut putih-yg muda lg sedap digaul bersama sedikit garam.

Cara-caranya

Campurkan air gula yang telah sejuk bersama tepung, letakkan air kapur dan kicap. Kacau sebati. Tapis adunan supaya tiada tepung yang berbintil. Panaskan kukusan, sapu acuan dengan minyak.

Masukkan adunan kuih kasui hampir penuh acuan. Adunan tepung hendaklah dikacau terlebih dahulu sebelum diisi kedalam acuan. Kukus selama 25 minit. Setelah sejuk, keluarkan dari acuan dan dihidangkan bersama kelapa parut.

Selamat mencuba!

Sumber: Resepi Limau



✍ Sumber Pautan : ☕ Siakapkeli

Kredit kepada pemilik laman asal dan sekira berminat untuk meneruskan bacaan sila klik link atau copy paste ke web server : http://ift.tt/2sr5oSP

(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Selamat membaca dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share di media sosial anda!

Bahan-Bahan

1 cawan gula pasir

1 cawan gula merah

5 cawan air

3 helai daun pandan

-masak semua bahan diatas sehingga gula hancur. Tapis dan sejukkan.

11/3 cawan tepung gandum

11/3 cawan tepung ubi

2 sudu kecil air kapur

1 sudu besar kicap- optional kalau tak letak pun tak pe

1/2 biji kelapa parut putih-yg muda lg sedap digaul bersama sedikit garam.

Cara-caranya

Campurkan air gula yang telah sejuk bersama tepung, letakkan air kapur dan kicap. Kacau sebati. Tapis adunan supaya tiada tepung yang berbintil. Panaskan kukusan, sapu acuan dengan minyak.

Masukkan adunan kuih kasui hampir penuh acuan. Adunan tepung hendaklah dikacau terlebih dahulu sebelum diisi kedalam acuan. Kukus selama 25 minit. Setelah sejuk, keluarkan dari acuan dan dihidangkan bersama kelapa parut.

Selamat mencuba!

Sumber: Resepi Limau



✍ Sumber Pautan : ☕ Siakapkeli

Kredit kepada pemilik laman asal dan sekira berminat untuk meneruskan bacaan sila klik link atau copy paste ke web
Loading...


dengan itu Perkara Kuih Kasui Sedap

yang semua artikel Kuih Kasui Sedap Kali ini, diharapkan dapat memberi manfaat kepada anda semua. Okay, jumpa di lain post artikel.

Kini anda membaca artikel Kuih Kasui Sedap dengan alamat pautan https://timesnewmalaysia.blogspot.com/2017/06/kuih-kasui-sedap.html

Subscribe to receive free email updates:

Related Posts :

0 Response to "Kuih Kasui Sedap"

Catat Ulasan

Loading...