Loading...

Kerang Rebus & Bakar Pilihan Di Bulan Ramadan

Loading...
Kerang Rebus & Bakar Pilihan Di Bulan Ramadan - Apa khabar sahabat TIMES NEW MALAYSIA, Dalam artikel yang anda baca kali ini dengan tajuk Kerang Rebus & Bakar Pilihan Di Bulan Ramadan, kami telah menyediakan dengan baik untuk artikel ini anda membaca dan memuat turun maklumat di dalamnya. mudah-mudahan mengisi jawatan Artikel BOLASEPAK, Artikel NEWS, Artikel PERNIAGAAN, kita menulis ini, anda boleh memahami. Nah, selamat membaca.

Tajuk : Kerang Rebus & Bakar Pilihan Di Bulan Ramadan
link : Kerang Rebus & Bakar Pilihan Di Bulan Ramadan

lihat juga


Kerang Rebus & Bakar Pilihan Di Bulan Ramadan

PARIT BUNTAR – Setiap kali tibanya bulan Ramadan, hidangan kerang bakar dan rebus bersama kuah kacang di daerah Kerian menjadi pilihan bukan sahaja dalam kalangan penduduk tempatan, malah orang luar.

Antara yang sering menjadi tumpuan adalah Warung Udang Lipan di Parit Haji Wahab, di Tanjung Piandang dekat sini kerana ia bukan sahaja menyajikan pelbagai hidangan kerang, tetapi juga beraneka siput termasuk siput gerudi, siput gerumit, siput unam, siput kepah dan paling istimewa siput tiram.

Pengusaha warung berkenaan, Azman Ibrahim, 54, berkata fenomena memakan kerang dan siput sememangnya menjadi trend penduduk di daerah itu sejak lebih 30 tahun lepas dan pihaknya melihat keperluan mencipta kelainan untuk menarik pengunjung.

“Sebab itu kami cipta menu dipanggil ‘Kerang Teppanyaki’ yang menggabungkan beraneka jenis siput dan kerang dengan sos teppanyaki istimewa menyebabkan restoran ini semakin popular,” katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Azman berkata kedainya dikunjungi lebih 1,000 pengunjung pada setiap hari.

“Setiap hari kami memerlukan sekurang-kurangnya 300 kilogram kerang dan 150 kilogram beraneka jenis siput bagi memenuhi keperluan pelanggan yang hadir bermula pukul 7 malam hingga 2 pagi.

Sementara itu, anak Azman, Amzar, 27, berkata penyediaan kuah kacang resepi turun-temurun keluarga untuk disajikan bersama kerang atau siput sebagai pencicah ternyata membangkitkan kesukaan pelanggan untuk menikmati menu itu.

“Kuah kacang digunakan amat lazat, ia mendapat pengiktirafan Malaysia Book of Records pada tahun 2007 sebagai kuah kacang paling berkualiti,” katanya.

Amzar berkata harga yang ditawarkan di premis Warung Udang Lipan amat berpatutan bermula dari harga RM20 hingga RM60 sekilogram bergantung kepada menu hidangan.

Seorang pengunjung, Nazif Faiz, 28, mengakui beliau menikmati juadah di premis Warung Udang Lipan sekurang-kurangnya dua kali seminggu bersama keluarga.

“Kuah kacangnya cukup istimewa, di samping hidangan udang lipan yang sungguh menyelerakan serta layanan mesra daripada pemilik gerai yang sentiasa memberi perhatian kepada kehendak pelanggan,” katanya.

Bagi Nur Natasya Syaffira Mohd Amir, 19, pengalaman menikmati hidangan kerang rebus segar pada waktu malam amat menyeronokkan kerana harga ditawarkan juga berpatutan memandangkan saiz kerang yang besar. – BERNAMA

Loading...



✍ Sumber Pautan : ☕ Siakapkeli

Kredit kepada pemilik laman asal dan sekira berminat untuk meneruskan bacaan sila klik link atau copy paste ke web server : http://ift.tt/2svhdVK

(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Selamat membaca dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share di media sosial anda!


PARIT BUNTAR – Setiap kali tibanya bulan Ramadan, hidangan kerang bakar dan rebus bersama kuah kacang di daerah Kerian menjadi pilihan bukan sahaja dalam kalangan penduduk tempatan, malah orang luar.

Antara yang sering menjadi tumpuan adalah Warung Udang Lipan di Parit Haji Wahab, di Tanjung Piandang dekat sini kerana ia bukan sahaja menyajikan pelbagai hidangan kerang, tetapi juga beraneka siput termasuk siput gerudi, siput gerumit, siput unam, siput kepah dan paling istimewa siput tiram.

Pengusaha warung berkenaan, Azman Ibrahim, 54, berkata fenomena memakan kerang dan siput sememangnya menjadi trend penduduk di daerah itu sejak lebih 30 tahun lepas dan pihaknya melihat keperluan mencipta kelainan untuk menarik pengunjung.

“Sebab itu kami cipta menu dipanggil ‘Kerang Teppanyaki’ yang menggabungkan beraneka jenis siput dan kerang dengan sos teppanyaki istimewa menyebabkan restoran ini semakin popular,” katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Azman berkata kedainya dikunjungi lebih 1,000 pengunjung pada setiap hari.

“Setiap hari kami memerlukan sekurang-kurangnya 300 kilogram kerang dan 150 kilogram beraneka jenis siput bagi memenuhi keperluan pelanggan yang hadir bermula pukul 7 malam hingga 2 pagi.

Sementara itu, anak Azman, Amzar, 27, berkata penyediaan kuah kacang resepi turun-temurun keluarga untuk disajikan bersama kerang atau siput sebagai pencicah ternyata membangkitkan kesukaan pelanggan untuk menikmati menu itu.

“Kuah kacang digunakan amat lazat, ia mendapat pengiktirafan Malaysia Book of Records pada tahun 2007 sebagai kuah kacang paling berkualiti,” katanya.

Amzar berkata harga yang ditawarkan di premis Warung Udang Lipan amat berpatutan bermula dari harga RM20 hingga RM60 sekilogram bergantung kepada menu hidangan.

Seorang pengunjung,

Loading...
Nazif Faiz, 28, mengakui beliau menikmati juadah di premis Warung Udang Lipan sekurang-kurangnya dua kali seminggu bersama keluarga.

“Kuah kacangnya cukup istimewa, di samping hidangan udang lipan yang sungguh menyelerakan serta layanan mesra daripada pemilik gerai yang sentiasa memberi perhatian kepada kehendak pelanggan,” katanya.

Bagi Nur Natasya Syaffira Mohd Amir, 19, pengalaman menikmati hidangan kerang rebus segar pada waktu malam amat menyeronokkan kerana harga ditawarkan juga berpatutan memandangkan saiz kerang yang besar. – BERNAMA

Loading...



✍ Sumber Pautan : ☕ Siakapkeli

Kredit kepada pemilik laman asal dan sekira berminat untuk meneruskan bacaan sila klik link atau copy paste ke web server : http://ift.tt/2svhdVK

(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Selamat membaca dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share di media sosial anda!




dengan itu Perkara Kerang Rebus & Bakar Pilihan Di Bulan Ramadan

yang semua artikel Kerang Rebus & Bakar Pilihan Di Bulan Ramadan Kali ini, diharapkan dapat memberi manfaat kepada anda semua. Okay, jumpa di lain post artikel.

Kini anda membaca artikel Kerang Rebus & Bakar Pilihan Di Bulan Ramadan dengan alamat pautan https://timesnewmalaysia.blogspot.com/2017/06/kerang-rebus-bakar-pilihan-di-bulan.html

Subscribe to receive free email updates:

Related Posts :

0 Response to "Kerang Rebus & Bakar Pilihan Di Bulan Ramadan"

Catat Ulasan

Loading...