Loading...

Kata Wanita Ini.. 'Kalau Tak Buat Jeruk Belimbing Buluh Asam Boi, 'Hampa' Memang Rugi!

Loading...
Kata Wanita Ini.. 'Kalau Tak Buat Jeruk Belimbing Buluh Asam Boi, 'Hampa' Memang Rugi! - Apa khabar sahabat TIMES NEW MALAYSIA, Dalam artikel yang anda baca kali ini dengan tajuk Kata Wanita Ini.. 'Kalau Tak Buat Jeruk Belimbing Buluh Asam Boi, 'Hampa' Memang Rugi!, kami telah menyediakan dengan baik untuk artikel ini anda membaca dan memuat turun maklumat di dalamnya. mudah-mudahan mengisi jawatan Artikel BOLASEPAK, Artikel NEWS, Artikel PERNIAGAAN, kita menulis ini, anda boleh memahami. Nah, selamat membaca.

Tajuk : Kata Wanita Ini.. 'Kalau Tak Buat Jeruk Belimbing Buluh Asam Boi, 'Hampa' Memang Rugi!
link : Kata Wanita Ini.. 'Kalau Tak Buat Jeruk Belimbing Buluh Asam Boi, 'Hampa' Memang Rugi!

lihat juga


Kata Wanita Ini.. 'Kalau Tak Buat Jeruk Belimbing Buluh Asam Boi, 'Hampa' Memang Rugi!

Kata Wanita Ini.. 'Kalau Tak Buat Jeruk Belimbing Buluh Asam Boi, 'Hampa' Memang Rugi!

Satu perkara yang terbit dalam kepala bila nampak gambar jeruk belimbing buluh asam boi ini, tentu-tentulah "Ya Allah sedapnya!".

Dahlah bulan puasa, tengok pula posting sebegini. Tak payah marah sampai nak baling selipar atau nak bagi penampar, sebabnya MW akan kongsikan cara-cara membuatnya. Petang-petang ini atau esok dah boleh mulakan projek.

Resipi ini hasil air tangan Cik Puan Yeny Jufri Yen. Dengan pesanan, jangan bazirkan belimbing yang jatuh berguguran. Kutip dan buatkan jeruk. Rasanya memang sedap dan 'hampa' takkan kecewa

Bahan-bahan

1 kg belimbing buluh

1 mangkuk gula

1/2 cawan cuka

10 biji cili api - racik

1 peket besar asam boi merah

Air masak sejuk - ikut kesesuaian

Botol simpanan

Caranya

1.    Buang hujung dan pangkal buah belimbing. Dah siap, cuci belimbing bersih-bersih. Dan tapis sehingga kering.

2.    Dah siap masukkan belimbing dalam botol.

3.    Masukan gula, cuka, cili api, asam boi merah dan air masak dalam botol berisi belimbing tadi.

4.    Last sekali masukan air masak separuh dari botol. Tutup rapat.

5.    Ggoncang bagi bahan dalam botol sebati.

6.    Biarkan semalam. Letak suhu bilik. Esoknya goncang lagi sekali supaya bahan-bahan sebati dengan elok. Simpan dalam peti sejuk beberapa hari.

7.    Dah siap.

Nota

Saya makan hari kelima

Kegunaan Lain Belimbing Buluh

  1. Digunakan dalam masakan udang lemak kuning, ikan patin lemak belimbing, sambal belacan, sambal hitam Pahang.
  2. Bersihkan bau ikan sungai.
  3. Muluskan kulit, gosok pada kulit yang keras dan jangan lupa bilas.

Sumber/Foto: FB Yeny Jufri Yen via Mingguan Wanita



✍ Sumber Pautan : ☕ Siakapkeli

Kredit kepada pemilik laman asal dan sekira berminat untuk meneruskan bacaan sila klik link atau copy paste ke web server : http://ift.tt/2qOCzjF

(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Selamat membaca dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share di media sosial anda!

Kata Wanita Ini.. 'Kalau Tak Buat Jeruk Belimbing Buluh Asam Boi, 'Hampa' Memang Rugi!

Satu perkara yang terbit dalam kepala bila nampak gambar jeruk belimbing buluh asam boi ini, tentu-tentulah "Ya Allah sedapnya!".

Dahlah bulan puasa, tengok pula posting sebegini. Tak payah marah sampai nak baling selipar atau nak bagi penampar, sebabnya MW akan kongsikan cara-cara membuatnya. Petang-petang ini atau esok dah boleh mulakan projek.

Resipi ini hasil air tangan Cik Puan Yeny Jufri Yen. Dengan pesanan, jangan bazirkan belimbing yang jatuh berguguran. Kutip dan buatkan jeruk. Rasanya memang sedap dan 'hampa' takkan kecewa

Bahan-bahan

1 kg belimbing buluh

1 mangkuk gula

1/2 cawan cuka

10 biji cili api - racik

1 peket besar asam boi merah

Air masak sejuk - ikut kesesuaian

Botol simpanan

Caranya

1.    Buang hujung dan pangkal buah belimbing. Dah siap, cuci belimbing bersih-bersih. Dan tapis sehingga kering.

2.    Dah siap masukkan belimbing dalam botol.

3.    Masukan gula, cuka, cili api, asam boi merah dan air masak dalam botol berisi belimbing tadi.

4.    Last sekali masukan air masak separuh dari botol. Tutup

Loading...
rapat.

5.    Ggoncang bagi bahan dalam botol sebati.

6.    Biarkan semalam. Letak suhu bilik. Esoknya goncang lagi sekali supaya bahan-bahan sebati dengan elok. Simpan dalam peti sejuk beberapa hari.

7.    Dah siap.

Nota

Saya makan hari kelima

Kegunaan Lain Belimbing Buluh

  1. Digunakan dalam masakan udang lemak kuning, ikan patin lemak belimbing, sambal belacan, sambal hitam Pahang.
  2. Bersihkan bau ikan sungai.
  3. Muluskan kulit, gosok pada kulit yang keras dan jangan lupa bilas.

Sumber/Foto: FB Yeny Jufri Yen via Mingguan Wanita



✍ Sumber Pautan : ☕ Siakapkeli

Kredit kepada pemilik laman asal dan sekira berminat untuk meneruskan bacaan sila klik link atau copy paste ke web server : http://ift.tt/2qOCzjF

(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Selamat membaca dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share di media sosial anda!



dengan itu Perkara Kata Wanita Ini.. 'Kalau Tak Buat Jeruk Belimbing Buluh Asam Boi, 'Hampa' Memang Rugi!

yang semua artikel Kata Wanita Ini.. 'Kalau Tak Buat Jeruk Belimbing Buluh Asam Boi, 'Hampa' Memang Rugi! Kali ini, diharapkan dapat memberi manfaat kepada anda semua. Okay, jumpa di lain post artikel.

Kini anda membaca artikel Kata Wanita Ini.. 'Kalau Tak Buat Jeruk Belimbing Buluh Asam Boi, 'Hampa' Memang Rugi! dengan alamat pautan https://timesnewmalaysia.blogspot.com/2017/06/kata-wanita-ini-kalau-tak-buat-jeruk.html

Subscribe to receive free email updates:

Related Posts :

0 Response to "Kata Wanita Ini.. 'Kalau Tak Buat Jeruk Belimbing Buluh Asam Boi, 'Hampa' Memang Rugi!"

Catat Ulasan

Loading...