Loading...

Nona Manis, Wanita Ini Kongsi Rahsia Sebenar Buat Kuih Sedap Ini!

Loading...
Nona Manis, Wanita Ini Kongsi Rahsia Sebenar Buat Kuih Sedap Ini! - Apa khabar sahabat TIMES NEW MALAYSIA, Dalam artikel yang anda baca kali ini dengan tajuk Nona Manis, Wanita Ini Kongsi Rahsia Sebenar Buat Kuih Sedap Ini!, kami telah menyediakan dengan baik untuk artikel ini anda membaca dan memuat turun maklumat di dalamnya. mudah-mudahan mengisi jawatan Artikel BOLASEPAK, Artikel NEWS, Artikel PERNIAGAAN, kita menulis ini, anda boleh memahami. Nah, selamat membaca.

Tajuk : Nona Manis, Wanita Ini Kongsi Rahsia Sebenar Buat Kuih Sedap Ini!
link : Nona Manis, Wanita Ini Kongsi Rahsia Sebenar Buat Kuih Sedap Ini!

lihat juga


Nona Manis, Wanita Ini Kongsi Rahsia Sebenar Buat Kuih Sedap Ini!

Patutlah ramai orang buat kuih ini, rupanya sedap sangat rasa manis lemak santan. Bau wangi daun pandan, fuh berbaloi buat! Haaa… lagi best cara buatnya cukup mudah sebenarnya, cuba anda buat guna resepi yang dikongsikan Puan Shida Ida ini…

Bahan A

1 biji telur

1/2 cawan gula halus

1 cawan santan

1 cawan tpg gandum

Pukul telur bagi kembang – kisar

Bekas lain, satukn gula, tepung, dan santan kacau rata

Campurkan dengan telur tadi dan kacau rata

Ketepikan

Bahan B

1/2 cawan santan

1/2 cawan air pandan

1/4 cawan gula halus

1/4 cawan tepung jagung

Secubit garam

Sedikit warna hijau jika perlu (saya letak 2 titis je)

Satukan air pandan dan santan

Campurkan dengan gula, tepung jagung, garam, dan perwarna (jika perlu)

Kacau rata dan tidak berketul

Masak api perlahan hingga meletup-letup, kilat dan sikit pekat

Satukn Aduanan A n B – kacau rata hingga jadi aduanan pekat dan licin. Ketepikan

Bahan C (adunan putih)

1 cawan santan pekat

1 sb tpg gandum

1/2 st garam

Satukan semua bahan C, masak atas api perlahan dan sentiasa kacau hingga sikit pekat (jangan pekat sangat, nanti bila dipicit dia tak kembang kat atas sebab dah pekat)

Tunggu suam sikit masuk dalam piping beg (saya guna pam ubat anak)

Cara-cara:

1. Panas kukusan bagi air didih.

2. Balut kukusan dengan kain supaya air tak menitis.

3. Oles acuan lopang dengan minyak.

4. Tuang aduanan hijau dalam acuan 3/4.

5. Paip aduan putih ditengah aduan hijau hingga aduan naik penuh acuan.

6. Susun dalam kukusan dan kukus 7-10 minit.

7. Angkat dan biarkan sejuk baru kuarkan dari acuan.

Sumber



✍ Sumber Pautan : ☕ Siakapkeli

Kredit kepada pemilik laman asal dan sekira berminat untuk meneruskan bacaan sila klik link atau copy paste ke web server : http://ift.tt/2qhmTVF

(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Selamat membaca dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share di media sosial anda!

Patutlah ramai orang buat kuih ini, rupanya sedap sangat rasa manis lemak santan. Bau wangi daun pandan, fuh berbaloi buat! Haaa… lagi best cara buatnya cukup mudah sebenarnya, cuba anda buat guna resepi yang dikongsikan Puan Shida Ida ini…

Bahan A

1 biji telur

1/2 cawan gula halus

1 cawan santan

1 cawan tpg gandum

Pukul telur bagi kembang – kisar

Bekas lain, satukn gula, tepung, dan santan kacau rata

Campurkan dengan telur tadi dan kacau rata

Ketepikan

Bahan B

1/2 cawan santan

1/2 cawan air pandan

1/4 cawan gula halus

1/4 cawan tepung jagung

Secubit garam

Sedikit warna hijau jika perlu (saya letak 2 titis je)

Satukan air pandan dan santan

Campurkan dengan gula, tepung jagung, garam, dan perwarna (jika perlu)

Kacau rata dan tidak berketul

Masak api perlahan hingga meletup-letup, kilat dan sikit pekat

Satukn Aduanan A n B – kacau rata hingga jadi aduanan pekat dan licin. Ketepikan

Bahan C (adunan putih)

1 cawan santan pekat

1 sb tpg gandum

1/2 st garam

Satukan semua bahan C, masak atas api perlahan dan sentiasa kacau hingga sikit pekat (jangan pekat sangat, nanti bila

Loading...
dipicit dia tak kembang kat atas sebab dah pekat)

Tunggu suam sikit masuk dalam piping beg (saya guna pam ubat anak)

Cara-cara:

1. Panas kukusan bagi air didih.

2. Balut kukusan dengan kain supaya air tak menitis.

3. Oles acuan lopang dengan minyak.

4. Tuang aduanan hijau dalam acuan 3/4.

5. Paip aduan putih ditengah aduan hijau hingga aduan naik penuh acuan.

6. Susun dalam kukusan dan kukus 7-10 minit.

7. Angkat dan biarkan sejuk baru kuarkan dari acuan.

Sumber



✍ Sumber Pautan : ☕ Siakapkeli

Kredit kepada pemilik laman asal dan sekira berminat untuk meneruskan bacaan sila klik link atau copy paste ke web server : http://ift.tt/2qhmTVF

(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Selamat membaca dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share di media sosial anda!



dengan itu Perkara Nona Manis, Wanita Ini Kongsi Rahsia Sebenar Buat Kuih Sedap Ini!

yang semua artikel Nona Manis, Wanita Ini Kongsi Rahsia Sebenar Buat Kuih Sedap Ini! Kali ini, diharapkan dapat memberi manfaat kepada anda semua. Okay, jumpa di lain post artikel.

Kini anda membaca artikel Nona Manis, Wanita Ini Kongsi Rahsia Sebenar Buat Kuih Sedap Ini! dengan alamat pautan https://timesnewmalaysia.blogspot.com/2017/05/nona-manis-wanita-ini-kongsi-rahsia.html

Subscribe to receive free email updates:

Related Posts :

0 Response to "Nona Manis, Wanita Ini Kongsi Rahsia Sebenar Buat Kuih Sedap Ini!"

Catat Ulasan

Loading...