Tajuk : Inilah 10 Sebab Kedai Makan Orang Melayu Sering Gagal Walaupun Makanannya Sedap
link : Inilah 10 Sebab Kedai Makan Orang Melayu Sering Gagal Walaupun Makanannya Sedap
Inilah 10 Sebab Kedai Makan Orang Melayu Sering Gagal Walaupun Makanannya Sedap
Sepanjang hidup kita mesti sudah banyak mencuba kedai-kedai makan yang diusahakan oleh orang Melayu sama ada warung ataupun restoran. Tetapi perasan atau tidak kedai-kedai makan ini biasanya tidak tahan lama, dan kalau berjaya bertahan pun bisnesnya sekadar suam-suam kuku sahaja. Ayuh baca 10 kesilapan kedai makan orang kita yang ditulis oleh Saudara Ridjal Noor di facebook.
10 MISTAKES KEDAI MAKAN ORANG KITA
Orang kita yang berbisnes makanan sungguh untung. Makanannya lazat dan power, semua orang boleh makan. Orang Melayu, orang India, orang Cina, orang mat Salleh semua minat makanan Melayu. Sanggup queue untuk beli. Tapi kenapa business Makan orang kita kebanyakkan tidak maju dan boomz sebesar-besarnya, ya?
Mari kita selidik some of the reasons:
(jangan marah kalau sentap, gunakan untuk muhasabah diri sama-sama.)
- Suka buang muka kat customer. Tak faham langsung tentang mechanics of energy dan aura.
- Tak sabar dengan customer. Beri $50 pun salah, beri syiling pun salah. Tapi takde PayWave. Lebih suka PayHalau. Halau customer yang takde exact change.
- Suka duduk berhinggap di meja depan gerai dan bersembang dengan members. Customer datang survey, dia buat bodoh, buat dek aje.
- Suka marah-marah. Terpekik-pekau. Dia dengan dia. Customer pun buat u-turn dan cabut.
- Display makanan tanpa ada label. Ini lauk apa, itu lauk apa. Bukan kerja susah, cuma dia fikir semua orang sepatutnya tahu. Kalau customer tanya, dia marah.
- Display menu dan signboard dari 10 tahun lalu. Sini pangkah sana pangkah, macam Ali Baba dan gengnya tengah planning nak serbu gerai dia malam nanti.
- Tak tahu apa tu marketing. Cuma tahu marketing tu pergi pasar beli sayur.
- Takde banner untuk nak tolong advertise gerai nya. Banyak kali, gerai nya terperuk kat satu corner. Tempat jin buat scissors kick.
- Terlalu mengharapkan word of mouth marketing. Kalau business teruk, salahkan "mesti ada orang buat kita".
- Tak buat flyer marketing with call to action. Campak flyer di seluruh estate, letak di post box, di carpark kereta dan di pintu pangsapuri.
Kalau setuju, sila share. π
BACA JUGA: 3 Perkara Boleh Dipelajari Dari Kejayaan Fattah Amin
Jangan lupa untuk LIKE Facebook BULETIN
β Sumber Pautan : β Siakapkeli
Kredit kepada pemilik laman asal dan sekira berminat untuk meneruskan bacaan sila klik link atau copy paste ke web server : http://ift.tt/2pJtAzx
(βΏβ βΏβ )β Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Selamat membaca dan jangan lupa untuk π Like & π Share di media sosial anda!
Sepanjang hidup kita mesti sudah banyak mencuba kedai-kedai makan yang diusahakan oleh orang Melayu sama ada warung ataupun restoran. Tetapi perasan atau tidak kedai-kedai makan ini biasanya tidak tahan lama, dan kalau berjaya bertahan pun bisnesnya sekadar suam-suam kuku sahaja. Ayuh baca 10 kesilapan kedai makan orang kita yang ditulis oleh Saudara Ridjal Noor di facebook.
10 MISTAKES KEDAI MAKAN ORANG KITA
Orang kita yang berbisnes makanan sungguh untung. Makanannya lazat dan power, semua orang boleh makan. Orang Melayu, orang India, orang Cina, orang mat Salleh semua minat makanan Melayu. Sanggup queue untuk beli. Tapi kenapa business Makan orang kita kebanyakkan tidak maju dan boomz sebesar-besarnya, ya?
Mari kita selidik some of the reasons:
(jangan marah kalau sentap, gunakan untuk muhasabah diri sama-sama.)
- Suka buang muka kat customer. Tak faham langsung tentang mechanics of energy dan aura.
- Tak sabar dengan customer. Beri $50 pun salah, beri syiling pun salah. Tapi takde PayWave. Lebih suka PayHalau. Halau customer yang takde exact change.
- Suka duduk berhinggap di meja depan gerai dan bersembang dengan members. Customer datang survey, dia buat bodoh, buat dek aje.
- Suka marah-marah. Terpekik-pekau. Dia dengan dia. Customer pun buat u-turn dan cabut.
- Display makanan tanpa ada label. Ini lauk apa, itu lauk apa. Bukan kerja susah, cuma dia
Kalau setuju, sila share. π
BACA JUGA: 3 Perkara Boleh Dipelajari Dari Kejayaan Fattah Amin
Jangan lupa untuk LIKE Facebook BULETIN
β Sumber Pautan : β Siakapkeli
Kredit kepada pemilik laman asal dan sekira berminat untuk meneruskan bacaan sila klik link atau copy paste ke web server : http://ift.tt/2pJtAzx
(βΏβ βΏβ )β Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Selamat membaca dan jangan lupa untuk π Like & π Share di media sosial anda!
dengan itu Perkara Inilah 10 Sebab Kedai Makan Orang Melayu Sering Gagal Walaupun Makanannya Sedap
Kini anda membaca artikel Inilah 10 Sebab Kedai Makan Orang Melayu Sering Gagal Walaupun Makanannya Sedap dengan alamat pautan https://timesnewmalaysia.blogspot.com/2017/05/inilah-10-sebab-kedai-makan-orang.html
0 Response to "Inilah 10 Sebab Kedai Makan Orang Melayu Sering Gagal Walaupun Makanannya Sedap"
Catat Ulasan