Loading...

11 Makanan Yang Dilarang Ketika Hamil

Loading...
11 Makanan Yang Dilarang Ketika Hamil - Apa khabar sahabat TIMES NEW MALAYSIA, Dalam artikel yang anda baca kali ini dengan tajuk 11 Makanan Yang Dilarang Ketika Hamil, kami telah menyediakan dengan baik untuk artikel ini anda membaca dan memuat turun maklumat di dalamnya. mudah-mudahan mengisi jawatan Artikel BOLASEPAK, Artikel NEWS, Artikel PERNIAGAAN, kita menulis ini, anda boleh memahami. Nah, selamat membaca.

Tajuk : 11 Makanan Yang Dilarang Ketika Hamil
link : 11 Makanan Yang Dilarang Ketika Hamil

lihat juga


11 Makanan Yang Dilarang Ketika Hamil

Saat seorang ibu mengandung biasanya akan mengidam macam-macam makanan, namun kegembiraan yang keterlaluan adakalanya akan menyebabkan bakal bapa pula terlalu ghairah memenuhi segala permintaan isteri yang sedang mengandung.
Dilarang Ketika Hamil

Namun ada perkara yang bakal ibu bapa beri perhatian terutamanya dari segi pengambilan makanan yang akan memberi pengaruh kepada kandungan.

Di sini ada beberapa jenis makanan yang perlu dielakkan oleh ibu mengandung

1. Merkuri

Makanan yang mengandungi merkuri tinggi perlu dielakkan oleh ibu mengandung. Merkuri akan menyebabkan perkembangan bayi menjadi lambat dan juga berlaku kerosakan saraf bayi.

Makanan yang mengandungi merkuri boleh diambil oleh ibu mengandung, tetapi dalam jumlah yang sedikit sekitar 1 hingga 2 kali sebulan.

Makanan yang mengandungi merkuri yang tinggi akan menjadi toksik kepada imun badan, buah pinggang, dan sistem saraf.

Jenis makanan yang mengandungi merkuri: ikan hiu, ikan todak, king mackerel, dan tilefish.

2. Ikan Mentah Separuh Masak

Ikan mentah boleh menyebabkan pelbagai jenis jangkitan seperti norovirus, Vibrio, Salmonella, Listeria, dan parasite.

Ibu mengandung 20 kali lebih berpotensi untuk mendapat jangkitan Listeria berbanding populasi lain.

Ibu mengandung akan menjadi lemah dan terhidrasi. Jangkitan ini juga berpotensi untuk terkena kepada bayi.

Mungkin ibu tidak menunjukkan gejala jangkitan, tapi bayi boleh dijangkiti melalui plasenta.

3. Daging Proses, Mentah Dan Separuh Masak

Pengambilan daging mentah atau separuh masak boleh meningkatkan potensi terkena jangkitan parasit dan bakteria seperti Toxoplasma, E. coli, Listeria and Salmonella.

Bayi yang dijangkiti dengan bakteria ini akan terbantut pertumbesarannya.

Daging proses seperti sosej juga berpotensi tinggi mempunyai bakteria terutama ketika proses pembuatan.

4. Telur Mentah

Telur mentah sinonim dengan Salmonella yang mengakibatkan demam tifoid jika ibu mengandung mengambilnya.

Kebiasaannya penyakit ini hanya dialami oleh si ibu. Ibu akan mengalami muntah-muntah, demam, diarrhea, cirit-birit, dan kekejangan perut.

Namun, penyakit yang semakin serius akan menyebabkan ibu melahirkan anak pramatang atau bayi mati dalam kandungan.

Jenis makanan yang mengandungi telur mentah seperti: telur hancur, telur rebus, sos Hollandaise, mayonis buatan sendiri, kuah salad, ais krim buatan sendiri, icings kek, dan produk komersial.

Semua produk yang mempunyai telur yang dimasak dan dipastur dengan baik, selamat untuk dimakan oleh ibu mengandung. Jadi ibu perlu berhati-hati melihat label sebelum membeli sesuatu makanan.

5. Organ Dalaman

Organ dalaman mempunyai banyak vitamin A dan satu sumber nutrien Verschillende, namun tidak boleh dimakan oleh ibu mengandung dengan kerap.

Pengambilan organ dalaman seperti hati ayam akan menyebabkan kecacatan pada muka bayi, kepala, dan jantung, kecacatan kelahiran, dan toksik hati.

Ibu mengandung tidak boleh mengambil organ dalaman lebih daripada sekali dalam seminggu!

6. Kafein

Wanita hamil dinasihatkan untuk menghadkan pengambilan kafein 200 mg per hari, atau kira-kira 2-3 cawan. Kafien ini boleh didapati di dalam minuman seperti kopi, teh, minuman ringan, dan koko.

Kafien bertindak sangat cepat masuk ke dalam plasenta. Pengambilan kafien yang tinggi akan mempengaruhi pertumbesaran tulang bayi dan juga mengakibatkan bayi yang dilahirkan mempunyai berat yang rendah berbanding bayi normal.

Bayi yang dilahirkan dengan berat yang rendah meningkatkan risiko kematian ketika lahir dan risiko mendapat penyakit diabetes dan jantung apabila besar.

Ibu juga kekurangan zat besi yang diperlukan, keguguran bayi, dan kelahiran pra-matang juga berpotensi tinggi

7. Kekacang

Pengambilan kekacang perlu dielakkan jika ibu, ayah, atau ada keturunan yang mempunyai latar belakang alergik kepada kacang.

Cara ini dapat menghindarkan daripada bayi juga mempunyai alahan yang sama.

8. Makanan Yang Tidak Dibasuh

Sayuran dan buahan yang tidak dibasuh mempunyai bakteria seperti Toxoplasma, E. coli, Salmonella dan Listeria. Bakteria ini boleh didapati ketika proses-proses penghasilan, pembungkusan, penyimpanan,penghantaran, dan ketika jualan.

Bakteria boleh memberi kesan yang buruk terhadap ibu dan juga anak di dalam kandungan. Jangkitan penyakit Toxoplasma mengakibatkan bayi akan mengalami kerosakan mata dan ketidakmampuan intelektual apabila membesar.

Mereka yang dijangkiti Toxoplasma tidak mengalami simptom. Mungkin hanya selesema dalam jangka masa pendek. Namun, sesetengah bayi mengalami kerosakan mata dan otak yang serius ketika dilahirkan.

Jadi, ibu perlu mengambil serius mengenai ini. Tindakan ini nampak mudah tapi sangat penting untuk jangka masa panjang.

9. Jus Buah-Buahan, Cheese dan Susu Yang Tidak Dispateur

Susu segar yang belum diproses dan keju lembut mempunyai bakteria yang disebut sebagai Listeria, Salmonella, E. coli dan Campylobacter. Jus buahan yang tidak dipastur juga terdedah untuk mempunyai bakteria ini.

Bahayanya Listeria ini sehingga mampu menggugurkan kandungan wanita hamil. Jadi, wanita hamil disarankan untuk mengambil makanan yang sudah dipastur dengan baik.

10. Alkohol

Wanita mengandung dilarang sama sekali untuk mengambil alkohol, terutama dalam jangka yang panjang.

Alkohol boleh menyebabkan keguguran kandungan dan juga mengakibatkan bayi mati dalam kandungan.

Kesan alkohol kepada bayi adalah down sindrom, kecacatan wajah, jantung, dan mental.

11. Makanan Ringan

Wanita hamil memerlukan vitamin yang secukupnya untuk bayi dan juga dirinya. Namun makanan ringan mempunyai algemeen rendah dalam nutrien, dan tinggi kalori, gula dan lemak ditambah.

Pengambilan makanan ringan akan menyebabkan peningkatan yang mengakibatkan berlakunya peningkatan risiko diabetes semasa mengandung atau kelahiran komplikasi.

Kesimpulannya, pengambilan jenis makanan sangat perlu dititikberatkan oleh ibu mengandung. Ketidakprihatinan ibu bapa akan mengundang mudarat ke atas ibu dan juga anak.

BACA INI JUGA: Jangan Biarkan Isteri Stress Walaupun Sedikit Selepas Bersalin!

sumber: zuriat



✍ Sumber Pautan : ☕ Siakapkeli

Kredit kepada pemilik laman asal dan sekira berminat untuk meneruskan bacaan sila klik link atau copy paste ke web server : http://ift.tt/2qUA4LY

(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Selamat membaca dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share di media sosial anda!

Saat seorang ibu mengandung biasanya akan mengidam macam-macam makanan, namun kegembiraan yang keterlaluan adakalanya akan menyebabkan bakal bapa pula terlalu ghairah memenuhi segala permintaan isteri yang sedang mengandung.
Dilarang Ketika Hamil

Namun ada perkara yang bakal ibu bapa beri perhatian terutamanya dari segi pengambilan makanan yang akan memberi pengaruh kepada kandungan.

Di sini ada beberapa jenis makanan yang perlu dielakkan oleh ibu mengandung

1. Merkuri

Makanan yang mengandungi merkuri tinggi perlu dielakkan oleh ibu mengandung. Merkuri akan menyebabkan perkembangan bayi menjadi lambat dan juga berlaku kerosakan saraf bayi.

Makanan yang mengandungi merkuri boleh diambil oleh ibu mengandung, tetapi dalam jumlah yang sedikit sekitar 1 hingga 2 kali sebulan.

Makanan yang mengandungi merkuri yang tinggi akan menjadi toksik kepada imun badan, buah pinggang, dan sistem saraf.

Jenis makanan yang mengandungi merkuri: ikan hiu, ikan todak, king mackerel, dan tilefish.

2. Ikan Mentah Separuh Masak

Ikan mentah boleh menyebabkan pelbagai jenis jangkitan seperti norovirus, Vibrio, Salmonella, Listeria, dan parasite.

Ibu mengandung 20 kali lebih berpotensi untuk mendapat jangkitan Listeria berbanding populasi lain.

Ibu mengandung akan menjadi lemah dan terhidrasi. Jangkitan ini juga berpotensi untuk terkena kepada bayi.

Mungkin ibu tidak menunjukkan gejala jangkitan, tapi bayi boleh dijangkiti melalui plasenta.

3. Daging Proses, Mentah Dan Separuh Masak

Pengambilan daging mentah atau separuh masak boleh meningkatkan potensi terkena jangkitan parasit dan bakteria seperti Toxoplasma, E. coli, Listeria and Salmonella.

Bayi yang dijangkiti dengan bakteria ini akan terbantut pertumbesarannya.

Daging proses seperti sosej juga berpotensi tinggi mempunyai bakteria terutama ketika proses pembuatan.

4. Telur Mentah

Telur mentah sinonim dengan Salmonella yang mengakibatkan demam tifoid jika ibu mengandung mengambilnya.

Kebiasaannya penyakit ini hanya dialami oleh si ibu. Ibu akan mengalami muntah-muntah, demam, diarrhea, cirit-birit, dan kekejangan perut.

Namun, penyakit yang semakin serius akan menyebabkan ibu melahirkan anak pramatang atau bayi mati dalam kandungan.

Jenis makanan yang mengandungi telur mentah seperti: telur hancur, telur rebus, sos Hollandaise, mayonis buatan sendiri, kuah salad, ais krim buatan sendiri, icings kek, dan produk komersial.

Semua produk yang mempunyai telur yang dimasak dan dipastur dengan baik, selamat untuk dimakan oleh ibu mengandung. Jadi ibu perlu berhati-hati melihat label sebelum membeli sesuatu makanan.

5. Organ Dalaman

Organ dalaman mempunyai banyak vitamin A dan satu sumber nutrien Verschillende, namun tidak boleh dimakan oleh ibu mengandung dengan kerap.

Pengambilan organ dalaman seperti hati ayam akan menyebabkan kecacatan pada muka bayi, kepala, dan jantung, kecacatan kelahiran, dan toksik hati.

Ibu mengandung tidak boleh mengambil organ dalaman lebih daripada sekali dalam seminggu!

6. Kafein

Wanita hamil dinasihatkan untuk menghadkan pengambilan kafein 200 mg per hari, atau kira-kira 2-3 cawan. Kafien ini boleh didapati di dalam minuman seperti kopi, teh, minuman ringan, dan koko.

Kafien bertindak sangat cepat masuk ke dalam plasenta. Pengambilan kafien yang tinggi akan mempengaruhi pertumbesaran tulang bayi dan

Loading...
juga mengakibatkan bayi yang dilahirkan mempunyai berat yang rendah berbanding bayi normal.

Bayi yang dilahirkan dengan berat yang rendah meningkatkan risiko kematian ketika lahir dan risiko mendapat penyakit diabetes dan jantung apabila besar.

Ibu juga kekurangan zat besi yang diperlukan, keguguran bayi, dan kelahiran pra-matang juga berpotensi tinggi

7. Kekacang

Pengambilan kekacang perlu dielakkan jika ibu, ayah, atau ada keturunan yang mempunyai latar belakang alergik kepada kacang.

Cara ini dapat menghindarkan daripada bayi juga mempunyai alahan yang sama.

8. Makanan Yang Tidak Dibasuh

Sayuran dan buahan yang tidak dibasuh mempunyai bakteria seperti Toxoplasma, E. coli, Salmonella dan Listeria. Bakteria ini boleh didapati ketika proses-proses penghasilan, pembungkusan, penyimpanan,penghantaran, dan ketika jualan.

Bakteria boleh memberi kesan yang buruk terhadap ibu dan juga anak di dalam kandungan. Jangkitan penyakit Toxoplasma mengakibatkan bayi akan mengalami kerosakan mata dan ketidakmampuan intelektual apabila membesar.

Mereka yang dijangkiti Toxoplasma tidak mengalami simptom. Mungkin hanya selesema dalam jangka masa pendek. Namun, sesetengah bayi mengalami kerosakan mata dan otak yang serius ketika dilahirkan.

Jadi, ibu perlu mengambil serius mengenai ini. Tindakan ini nampak mudah tapi sangat penting untuk jangka masa panjang.

9. Jus Buah-Buahan, Cheese dan Susu Yang Tidak Dispateur

Susu segar yang belum diproses dan keju lembut mempunyai bakteria yang disebut sebagai Listeria, Salmonella, E. coli dan Campylobacter. Jus buahan yang tidak dipastur juga terdedah untuk mempunyai bakteria ini.

Bahayanya Listeria ini sehingga mampu menggugurkan kandungan wanita hamil. Jadi, wanita hamil disarankan untuk mengambil makanan yang sudah dipastur dengan baik.

10. Alkohol

Wanita mengandung dilarang sama sekali untuk mengambil alkohol, terutama dalam jangka yang panjang.

Alkohol boleh menyebabkan keguguran kandungan dan juga mengakibatkan bayi mati dalam kandungan.

Kesan alkohol kepada bayi adalah down sindrom, kecacatan wajah, jantung, dan mental.

11. Makanan Ringan

Wanita hamil memerlukan vitamin yang secukupnya untuk bayi dan juga dirinya. Namun makanan ringan mempunyai algemeen rendah dalam nutrien, dan tinggi kalori, gula dan lemak ditambah.

Pengambilan makanan ringan akan menyebabkan peningkatan yang mengakibatkan berlakunya peningkatan risiko diabetes semasa mengandung atau kelahiran komplikasi.

Kesimpulannya, pengambilan jenis makanan sangat perlu dititikberatkan oleh ibu mengandung. Ketidakprihatinan ibu bapa akan mengundang mudarat ke atas ibu dan juga anak.

BACA INI JUGA: Jangan Biarkan Isteri Stress Walaupun Sedikit Selepas Bersalin!

sumber: zuriat



✍ Sumber Pautan : ☕ Siakapkeli

Kredit kepada pemilik laman asal dan sekira berminat untuk meneruskan bacaan sila klik link atau copy paste ke web server : http://ift.tt/2qUA4LY

(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Selamat membaca dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share di media sosial anda!



dengan itu Perkara 11 Makanan Yang Dilarang Ketika Hamil

yang semua artikel 11 Makanan Yang Dilarang Ketika Hamil Kali ini, diharapkan dapat memberi manfaat kepada anda semua. Okay, jumpa di lain post artikel.

Kini anda membaca artikel 11 Makanan Yang Dilarang Ketika Hamil dengan alamat pautan https://timesnewmalaysia.blogspot.com/2017/05/11-makanan-yang-dilarang-ketika-hamil.html

Subscribe to receive free email updates:

Related Posts :

0 Response to "11 Makanan Yang Dilarang Ketika Hamil"

Catat Ulasan

Loading...