Loading...

Resepi Udang Masak Lemak Cili Api Sedap

Loading...
Resepi Udang Masak Lemak Cili Api Sedap - Apa khabar sahabat TIMES NEW MALAYSIA, Dalam artikel yang anda baca kali ini dengan tajuk Resepi Udang Masak Lemak Cili Api Sedap, kami telah menyediakan dengan baik untuk artikel ini anda membaca dan memuat turun maklumat di dalamnya. mudah-mudahan mengisi jawatan Artikel BOLASEPAK, Artikel NEWS, Artikel PERNIAGAAN, kita menulis ini, anda boleh memahami. Nah, selamat membaca.

Tajuk : Resepi Udang Masak Lemak Cili Api Sedap
link : Resepi Udang Masak Lemak Cili Api Sedap

lihat juga


Resepi Udang Masak Lemak Cili Api Sedap

Apa khabar pengunjung setia blogopsi, hari ini saya ingin kongsikan resepi udang masak lemak cili api. simple sangat dan anda boleh cuba mana tahu ini salah satu resepi yang memikat selera anda. resepi ini menggunakan beberapa bahan sahaja tetapi rasanya memang tiada tanding.

percaya tak, hari ini saya sangat gembira kerana selama 3 hari suami akan cuti kerja dan kita berdua akan bercuti di Bali, Indonesia. sebenarnya, beberapa tahun lepas kami sudah pernah melawat Bali. tapi kerana pantai di bali sangat cantik membuat suami ingin melawatinya lagi.

Baca Juga :

suami saya memang mempunyai hobi melancong dan sebelum kami berkahwin, dahulu beliau suka melancong bersama kawan-kawan dia. suami saya cakap dia pernah melancong ke Jepun, Singapura, bahkan ke Perancis. tapi selepas saya berkahwin dia belum pernah mengajak saya bercuti ke Perancis. padahal saya ingin melihat menara Eifel yang sangat terkenal itu.

Resepi Udang Masak Cili Api

Resepi Udang Masak Lemak Cili Api

kembali ke resepi, sebenarnya resepi ini sudah banyak kawan blogger yang kongsikan tetapi tak ada salahnya saya ikut berkongsi juga, cara sebenar resepi udah masak lemak cili api dari Negeri Sembilan adalah selain masak lemak dari ikan tak perlu letak asam keping, cuma diletaka garam dan serai sahaja.

ilmu ini saya dapatkan dari kawan di group masakan, sementara ayam dan ikan mesti dikecutkan dahulu dengan dimasak bersama bahan kisar sebelum dimasukkan santan. Mujurlah saya join di group tersebut kerana banyak resepi dan ilmu baru yang dapat saya perolehi.

saya memang bukan chef atau pakar memasak, saya cuma seorang isteri yang berkongsi masakan apapun yang pernah saya cuba. jadi apabila saya ingin boleh menyediakan makanan yang sedap untuk keluarga saya harus terus belajar dan menambah ilmu.

Resepi Udang Masak Lemak Cili Api

saya menulis pelbagai resepi disini supaya boleh untuk panduan anak cucu cicit di akan datang yang baru belajar memasak. jom kita layan resepi udang masak lemak cili api yang saya masak tadi pagi.

Bahan-Bahan

  • 1 kg ekor udang – bersihkan
  • 1 genggam cili padi
  • 3 batang serai
  • 1 biji bawang besar
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 inci kunyit hidup
  • 2 helai daun kunyit
  • 1 cawan air
  • 1 sudu besar serbuk kunyit
  • garam secukupnya
Cara Membuat Udang Masak Cili Api
1. tumbuk cili padi bersama bawang besar dan kunyit hidup, kemudian masukkan udang dalam periuk bersama bahan tumbuk tadi tapi jangan hidupkan api.
2. lepas itu masukkan air bersama santan pekat kemudian kacau hingga rata dan hidupkan api. masukkan daun kunyit bersama serai kemudian kacau rata dan masak hingga mendidih.
3. akhir sekali, apabila sudah mendidih masukkan garam dan serbuk kunyit, kacau lagi hingga rata dan kecilkan api. apabila sudah masak matikan api dan siap untuk dihidangkan bersama nasi panas-panas.
Udang Masak Lemak Cili Api
resepi ini sangat simple dan boleh dicuba untuk anda yang mahu belajar cara memasak dan apabila resepi yang saya kongsikan ini bermanfaat sila share kepada kawan atau keluarga anda. jangan lupa share dengan klik media sosial dibawah ya…

Postingan terkait:

Untuk meneruskan bacaan klik link ini http://ift.tt/2nMBqmZ

✍ Sumber Pautan : ☕ Siakapkeli


(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Enjoy dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share!


Apa khabar pengunjung setia blogopsi, hari ini saya ingin kongsikan resepi udang masak lemak cili api. simple sangat dan anda boleh cuba mana tahu ini salah satu resepi yang memikat selera anda. resepi ini menggunakan beberapa bahan sahaja tetapi rasanya memang tiada tanding.

percaya tak, hari ini saya sangat gembira kerana selama 3 hari suami akan cuti kerja dan kita berdua akan bercuti di Bali, Indonesia. sebenarnya, beberapa tahun lepas kami sudah pernah melawat Bali. tapi kerana pantai di bali sangat cantik membuat suami ingin melawatinya lagi.

Baca Juga :

suami saya memang mempunyai hobi melancong dan sebelum kami berkahwin, dahulu beliau suka melancong bersama kawan-kawan dia. suami saya cakap dia pernah melancong ke Jepun, Singapura, bahkan ke Perancis. tapi selepas saya berkahwin dia belum pernah mengajak saya bercuti ke Perancis. padahal saya ingin melihat menara Eifel yang sangat terkenal itu.

Resepi Udang Masak Cili Api

Resepi Udang Masak Lemak Cili Api

kembali ke resepi, sebenarnya resepi ini sudah banyak kawan blogger yang kongsikan tetapi tak ada salahnya saya ikut berkongsi juga, cara sebenar resepi udah masak lemak cili api dari Negeri Sembilan adalah selain masak lemak dari ikan tak perlu letak asam keping, cuma diletaka garam dan serai sahaja.

ilmu ini saya dapatkan dari kawan di group masakan, sementara ayam dan ikan mesti dikecutkan dahulu dengan dimasak bersama bahan kisar sebelum dimasukkan santan. Mujurlah saya join di group tersebut kerana banyak resepi dan ilmu baru yang dapat saya perolehi.

saya memang bukan chef atau pakar memasak, saya cuma seorang isteri yang berkongsi masakan apapun yang pernah saya cuba. jadi apabila saya ingin boleh menyediakan makanan yang sedap untuk keluarga saya harus terus belajar dan menambah ilmu.

Loading...
Api">

saya menulis pelbagai resepi disini supaya boleh untuk panduan anak cucu cicit di akan datang yang baru belajar memasak. jom kita layan resepi udang masak lemak cili api yang saya masak tadi pagi.

Bahan-Bahan

  • 1 kg ekor udang – bersihkan
  • 1 genggam cili padi
  • 3 batang serai
  • 1 biji bawang besar
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 inci kunyit hidup
  • 2 helai daun kunyit
  • 1 cawan air
  • 1 sudu besar serbuk kunyit
  • garam secukupnya
Cara Membuat Udang Masak Cili Api
1. tumbuk cili padi bersama bawang besar dan kunyit hidup, kemudian masukkan udang dalam periuk bersama bahan tumbuk tadi tapi jangan hidupkan api.
2. lepas itu masukkan air bersama santan pekat kemudian kacau hingga rata dan hidupkan api. masukkan daun kunyit bersama serai kemudian kacau rata dan masak hingga mendidih.
3. akhir sekali, apabila sudah mendidih masukkan garam dan serbuk kunyit, kacau lagi hingga rata dan kecilkan api. apabila sudah masak matikan api dan siap untuk dihidangkan bersama nasi panas-panas.
Udang Masak Lemak Cili Api
resepi ini sangat simple dan boleh dicuba untuk anda yang mahu belajar cara memasak dan apabila resepi yang saya kongsikan ini bermanfaat sila share kepada kawan atau keluarga anda. jangan lupa share dengan klik media sosial dibawah ya…

Postingan terkait:

Untuk meneruskan bacaan klik link ini http://ift.tt/2nMBqmZ

✍ Sumber Pautan : ☕ Siakapkeli


(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Enjoy dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share!




dengan itu Perkara Resepi Udang Masak Lemak Cili Api Sedap

yang semua artikel Resepi Udang Masak Lemak Cili Api Sedap Kali ini, diharapkan dapat memberi manfaat kepada anda semua. Okay, jumpa di lain post artikel.

Kini anda membaca artikel Resepi Udang Masak Lemak Cili Api Sedap dengan alamat pautan https://timesnewmalaysia.blogspot.com/2017/04/resepi-udang-masak-lemak-cili-api-sedap.html

Subscribe to receive free email updates:

Related Posts :

0 Response to "Resepi Udang Masak Lemak Cili Api Sedap"

Catat Ulasan

Loading...