Loading...
Tajuk : Resepi Cucur Jagung Rangup Dan Sedap
link : Resepi Cucur Jagung Rangup Dan Sedap
Resepi Cucur Jagung Rangup Dan Sedap
Hello Pembaca setia blogopsi, adakah anda tak tahu nak buat apa untuk minum petang nanti? jika betul boleh mengikut resepi yang saya kongsikan ini resepi cucur jagung rangup diluar dan lembut didalam.
sebenarnya dah lama jaga nak bikin, tapi disebabkan badan tidak sihat kahirnya pantang lah saya kena dari makanan yang berminyak dan bergoreng. resepi ini amat mudah dan saya olah dari beberapa resepi di blog ini seperti
mungkin resepi yang saya kongsikan ini ramuan dan cara masaknya berbeza antara kita. tetapi tiada apa yang salah dalam resepi kerana kita masing-masing ada cara sendiri. blogger resepi yang baik adalah memasak mengikut kreativiti tanpa memandang rendah hasil orang lain.
Resepi Cucur Jagung
sebenarnya, pada pendapat saya rasa cucur jagung ini lebih kurang seperti jjeput mmalah bila di kelantan. bezanya cucur jagung ini diletakan jagung yang banyak tetapi di kelantan cuma dimasukan bawang besar, serbuk penaik, ikan bilis, dan kangkung.
makanan ini paling sedap bila dimakan bersama sos cili tetapi saya lebih suka memaknya bersama sos kicap pedas. resepi ini amat mudah dan sila anda cuba resepinya dibawah.
Bahan-Bahan
- 4 biji jagung segar – cincang ambil isi
- 3 cawan tepung gandum
- 1 biji bawang besar – potong dadu
- 1 biji telur
- 1 cawan air
- 1/4 cawan air panas mendidih
- garam secukup rasa
- 7 tangaki daun kucai – potong pendek
- 1 biji cili merah – hiris
- 1 biji cili kering – hiris
- 1/2 camca teh cuka makan jalen
- sos sesuai anda suka untuk mencicih
Cara Penyediaan
1. satukan jagung dan semua bahan ke dalam bekas kecuali air panas dan sos kemudian gaul hingga rata. lepas tu tuangkan air panas dan gaul hingga sebati. biarkan sekejap.
2. panaskan minyak yang agak banyak dalam kuali sebab untuk menggoreng terendam kemudian sudukan sedikit adunan cucur jagung kedalam minyak panas. agar kuali boleh menggoreng agak banyak pastikan anda jatuhkan adunan ditepi kuali.
3. masak cucur jagung hingga masak atau kekuning-kuningan kemudian angkat dan toskan. buat kaedah yang sama untuk adunan cucur jagung lain hingga semuanya siap.
4. akhir sekali, sediakan bersama sos pilihan yang anda suka untuk minum petang.
agar minyak cepat terserap taruh cucur jagung yang sudah masak diatas tisue bersih. mudah sahaja kan resepi cucur jagung rangup di luar dan lembut didalam yang saya kongsikan dan sampai jumpa diresepi sedap selanjutnya.
✍ Sumber : ☕ Siakapkeli
Mukah Pages memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap jam tanpa henti dari pelbagai sumber. Enjoy dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share!
Hello Pembaca setia blogopsi, adakah anda tak tahu nak buat apa untuk minum petang nanti? jika betul boleh mengikut resepi yang saya kongsikan ini resepi cucur jagung rangup diluar dan lembut didalam.
sebenarnya dah lama jaga nak bikin, tapi disebabkan badan tidak sihat kahirnya pantang lah saya kena dari makanan yang berminyak dan bergoreng. resepi ini amat mudah dan saya olah dari beberapa resepi di blog ini seperti
mungkin resepi yang saya kongsikan ini ramuan dan cara masaknya berbeza antara kita. tetapi tiada apa yang salah dalam resepi kerana kita masing-masing ada cara sendiri. blogger resepi yang baik adalah memasak mengikut kreativiti tanpa memandang rendah hasil orang lain.
Resepi Cucur Jagung
sebenarnya, pada pendapat saya rasa cucur jagung ini lebih kurang seperti jjeput mmalah bila di kelantan. bezanya cucur jagung ini diletakan jagung yang banyak tetapi di kelantan cuma dimasukan bawang besar, serbuk penaik, ikan bilis, dan kangkung.
makanan ini paling sedap bila dimakan bersama sos cili tetapi saya lebih suka memaknya bersama sos kicap pedas. resepi ini amat mudah dan sila anda cuba resepinya dibawah.
Bahan-Bahan
- 4 biji jagung segar – cincang ambil isi
- 3 cawan tepung gandum
- 1 biji bawang besar – potong dadu
- 1 biji telur
- 1 cawan air
- 1/4 cawan air panas mendidih
- garam secukup rasa
- 7 tangaki daun kucai – potong pendek
- 1 biji cili merah – hiris
- 1 biji cili kering – hiris
- 1/2 camca teh cuka makan jalen
- sos sesuai
Loading...
anda suka untuk mencicih
>Untuk meneruskan bacaan klik link ini http://ift.tt/2mQE6m4
✍ Sumber : ☕ Siakapkeli
Mukah Pages memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap jam tanpa henti dari pelbagai sumber. Enjoy dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share!
Cara Penyediaan
1. satukan jagung dan semua bahan ke dalam bekas kecuali air panas dan sos kemudian gaul hingga rata. lepas tu tuangkan air panas dan gaul hingga sebati. biarkan sekejap.
2. panaskan minyak yang agak banyak dalam kuali sebab untuk menggoreng terendam kemudian sudukan sedikit adunan cucur jagung kedalam minyak panas. agar kuali boleh menggoreng agak banyak pastikan anda jatuhkan adunan ditepi kuali.
3. masak cucur jagung hingga masak atau kekuning-kuningan kemudian angkat dan toskan. buat kaedah yang sama untuk adunan cucur jagung lain hingga semuanya siap.
4. akhir sekali, sediakan bersama sos pilihan yang anda suka untuk minum petang.
agar minyak cepat terserap taruh cucur jagung yang sudah masak diatas tisue bersih. mudah sahaja kan resepi cucur jagung rangup di luar dan lembut didalam yang saya kongsikan dan sampai jumpa diresepi sedap selanjutnya.
✍ Sumber : ☕ Siakapkeli
Mukah Pages memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap jam tanpa henti dari pelbagai sumber. Enjoy dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share!
dengan itu Perkara Resepi Cucur Jagung Rangup Dan Sedap
yang semua artikel Resepi Cucur Jagung Rangup Dan Sedap Kali ini, diharapkan dapat memberi manfaat kepada anda semua. Okay, jumpa di lain post artikel.
Kini anda membaca artikel Resepi Cucur Jagung Rangup Dan Sedap dengan alamat pautan https://timesnewmalaysia.blogspot.com/2017/03/resepi-cucur-jagung-rangup-dan-sedap.html
0 Response to "Resepi Cucur Jagung Rangup Dan Sedap"
Catat Ulasan