Loading...

Resepi Kek Pisang Karamel Mudah

Loading...
Resepi Kek Pisang Karamel Mudah - Apa khabar sahabat TIMES NEW MALAYSIA, Dalam artikel yang anda baca kali ini dengan tajuk Resepi Kek Pisang Karamel Mudah, kami telah menyediakan dengan baik untuk artikel ini anda membaca dan memuat turun maklumat di dalamnya. mudah-mudahan mengisi jawatan Artikel BOLASEPAK, Artikel NEWS, Artikel PERNIAGAAN, kita menulis ini, anda boleh memahami. Nah, selamat membaca.

Tajuk : Resepi Kek Pisang Karamel Mudah
link : Resepi Kek Pisang Karamel Mudah

lihat juga


Resepi Kek Pisang Karamel Mudah

Hello apa khabar semua sihat ka? hari ini saya ingin kongsikan resepi kek pisang karamel. siapa suka pisang? saya percaya pasti anda adalah penggemar pisang, banyak orang menggemari pisang sebab rasanya yang manis dan pisang adalah sejenis buah-buahan yang memberi Instant energy.

sebenarnya, kek ini banyak jenisnya ada kek pisang kukus dan ada kek pisang yang dibakar tapi kali ini saya cuba buat kek pisang karamel. banyak kek yang sudah saya cuba tapi kek ini adalah salah satu yang membuat saya berkesan.

Resepi Kek Pisang Karamel

Resepi Kek Pisang Karamel

bila anda ingin mendapatkan hasil kek yang gebu dan lembut pisangnya harus betul-betul dah masak. ketika saya buat resepi ini saya gunakan pisang Embun tapi anda juga boleh gunakan pisang Montel atau pisang Cavendish.

yang paling saya suka dari kek ini adalah baunya yang lebih harum sebab menggunakan karamel tapi warnanya memang perang sedikit. jom kita mula sahaja resepi sedap dibawah ini :

Rujukkan : Dapur Tanpa Sempadan

Bahan-Bahan

  • 4 biji pisang embun
  • 60 gram butter – cairkan dan biarkan sejuk
  • 90 gram gula pasir
  • 2 biji telur gred A
  • sedikit garam
  • 1 camca besar mayonaise
  • 130 gram tepung gandum *
  • 1 camca teh baking powder *
  • tanda * satukan kemudian gaul dan ayak
Bahan Karamel
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 30 gram gula pasir dicampur 1 camca besar air
  • 2 camca besar air
Cara Penyediaan
1. mula panaskan oven pada suhu 170″C kemudian gunakan tin bulat bersaiz 7 inchi dan lenserkan butter pada permukaanya. alas dasar tin dengan kertas minyak dan lenser juga kertas tadi. lepas tu ketepikan.
2. masukan 30 gram gula yang sudah dicampur air dalam wadah periuk kecil dan masak menggunakan api kecil hingga gula cair. kemudian masukan 2 camca besar air dan kacau hingga rata.
3. ambil dan kupas 2 pisang tadi dan potong menjadi bahagian kecil dan masukan kedalam periuk karamel tadi. masak menggunakan api kecil hingga pisang menjadi lembut dan bila sudah lembut boleh matikan api.
4. campurkan mayonaise, telur, gula, dan garam kemudian putar hingga menjadi berkrim. kemudian masukan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil terus diputar hingga tepung gandum habis. lepas tu masukan karamel bersama butter atau mentega cair dan gaul hingga rata.
5. tuangkan dalam tin yang sudah disiapkan tadi dan ambil 1 buah pisang dan potong menjadi bahagian kecil kemudian hiaskan potongan pisang diatasnya.
6. akhir sekali, bakar dalam oven selama lebih kurang 1 jam atau hingga masak dan bila sudah masak boleh keluarkan dalam oven dan biarkan sejuk kemudian siap dipotong untuk dihidangkan.
Kek Pisang Karamel

untuk uji kek apakah sudah masak boleh gunakan lidi sate bersih dan cucukan ditengah-tengahnya, bila keluar bersih tanda kek sudah masak. bagaimana mudah sahaja kan resepi kek pisang karamel ini dan sampai jumpa di resepi sedap selanjutnya. 

Postingan terkait:

>Untuk meneruskan bacaan klik link ini http://ift.tt/2lnHgt6

✍ Sumber : ☕ Siakapkeli


Mukah Pages memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap jam tanpa henti dari pelbagai sumber. 📲 📖 Enjoy dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share!

Hello apa khabar semua sihat ka? hari ini saya ingin kongsikan resepi kek pisang karamel. siapa suka pisang? saya percaya pasti anda adalah penggemar pisang, banyak orang menggemari pisang sebab rasanya yang manis dan pisang adalah sejenis buah-buahan yang memberi Instant energy.

sebenarnya, kek ini banyak jenisnya ada kek pisang kukus dan ada kek pisang yang dibakar tapi kali ini saya cuba buat kek pisang karamel. banyak kek yang sudah saya cuba tapi kek ini adalah salah satu yang membuat saya berkesan.

Resepi Kek Pisang Karamel

Resepi Kek Pisang Karamel

bila anda ingin mendapatkan hasil kek yang gebu dan lembut pisangnya harus betul-betul dah masak. ketika saya buat resepi ini saya gunakan pisang Embun tapi anda juga boleh gunakan pisang Montel atau pisang Cavendish.

yang paling saya suka dari kek ini adalah baunya yang lebih harum sebab menggunakan karamel tapi warnanya memang perang sedikit. jom kita mula sahaja resepi sedap dibawah ini :

Rujukkan : Dapur Tanpa Sempadan

Bahan-Bahan

  • 4 biji pisang embun
  • 60 gram butter – cairkan dan biarkan sejuk
  • 90 gram gula pasir
  • 2 biji telur gred A
  • sedikit garam
  • 1 camca besar mayonaise
  • 130 gram tepung gandum *
  • 1 camca teh baking powder *
  • tanda * satukan kemudian gaul dan ayak
Bahan Karamel
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 30 gram gula pasir dicampur 1 camca besar air
  • 2 camca besar air
Cara Penyediaan
1. mula panaskan oven pada suhu 170″C kemudian gunakan tin bulat bersaiz 7
Loading...
inchi dan lenserkan butter pada permukaanya. alas dasar tin dengan kertas minyak dan lenser juga kertas tadi. lepas tu ketepikan.
2. masukan 30 gram gula yang sudah dicampur air dalam wadah periuk kecil dan masak menggunakan api kecil hingga gula cair. kemudian masukan 2 camca besar air dan kacau hingga rata.
3. ambil dan kupas 2 pisang tadi dan potong menjadi bahagian kecil dan masukan kedalam periuk karamel tadi. masak menggunakan api kecil hingga pisang menjadi lembut dan bila sudah lembut boleh matikan api.
4. campurkan mayonaise, telur, gula, dan garam kemudian putar hingga menjadi berkrim. kemudian masukan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil terus diputar hingga tepung gandum habis. lepas tu masukan karamel bersama butter atau mentega cair dan gaul hingga rata.
5. tuangkan dalam tin yang sudah disiapkan tadi dan ambil 1 buah pisang dan potong menjadi bahagian kecil kemudian hiaskan potongan pisang diatasnya.
6. akhir sekali, bakar dalam oven selama lebih kurang 1 jam atau hingga masak dan bila sudah masak boleh keluarkan dalam oven dan biarkan sejuk kemudian siap dipotong untuk dihidangkan.
Kek Pisang Karamel

untuk uji kek apakah sudah masak boleh gunakan lidi sate bersih dan cucukan ditengah-tengahnya, bila keluar bersih tanda kek sudah masak. bagaimana mudah sahaja kan resepi kek pisang karamel ini dan sampai jumpa di resepi sedap selanjutnya. 

Postingan terkait:

>Untuk meneruskan bacaan klik link ini http://ift.tt/2lnHgt6

✍ Sumber : ☕ Siakapkeli


Mukah Pages memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap jam tanpa henti dari pelbagai sumber. 📲 📖 Enjoy dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share!



dengan itu Perkara Resepi Kek Pisang Karamel Mudah

yang semua artikel Resepi Kek Pisang Karamel Mudah Kali ini, diharapkan dapat memberi manfaat kepada anda semua. Okay, jumpa di lain post artikel.

Kini anda membaca artikel Resepi Kek Pisang Karamel Mudah dengan alamat pautan https://timesnewmalaysia.blogspot.com/2017/02/resepi-kek-pisang-karamel-mudah.html

Subscribe to receive free email updates:

Related Posts :

0 Response to "Resepi Kek Pisang Karamel Mudah"

Catat Ulasan

Loading...